Vogtland StartpaginaWelkom op de Vogtland Startpagina
Deze website behandeld zowel het Vogtland als het Ertsgebergte, vandaar dat er voor ieder gebied een andere startpagina is. U bent nu op de startpagina van het Vogtland. In de linker kolom vindt u het menu met de links naar de relevante Vogtland pagina's zoals een overzicht van dorpen en steden, de geschiedenis van het gebied, een overzicht van activiteiten, een pagina met lokale gerechten en eetgelegenheden, bezienswaardigheden, het weer en klimaat, de foto galerij en andere relevante informatie. Via het menu bovenaan de pagina navigeert u naar andere secties van de website zoals die van het Ertsgebergte. Hieronder vindt u wat feitelijke informatie over het Vogtland wat kan dienen als basiskennis voordat u op verdere online ontdekkingstocht gaat.

Vogtland verklaard
Het Vogtland is een gebied in het oosten van Duitsland, in de voormalige DDR, en beslaat het zuidelijkste puntje van Freistaat Sachsen, een Bundesland vergelijkbaar met een provincie in Nederland, en verder beslaat het een klein stukje van het noorden van Beieren. Daarnaast beslaat Vogtland ook nog een stukje van Thüringen en zelfs van Bohemen in Tsjechië. Hieronder de gebieden met daarin de belangrijkste plaatsen:

  • Saksisch Vogtland: Plauen, Oelsnitz, Reichenbach, Auerbach, Lengenfeld, Falkenstein, Klingenthal, Bad Elster
  • Thüringer Vogtland: Gera, Greiz, Schleiz en Weida
  • Beiers Vogtland: Hof, Selb en Rehau in Oberfranken
  • Boheems Vogtland: Asch, Eger, Schönbach en Kraslice

Vogtlandkreis
Om het nog iets gecompliceerder te maken is er ook nog een Vogtlandkreis, dit is een bestuurlijk district binnen het gebeid van Vogtland en beslaat het Saksische deel van Vogtland. Plauen is de administratieve hoofdstad van dit bestuurlijke district. Vogtlandkreis beslaat een gebied van 1400 km² en is exact even groot als Noord Holland. Echter, daar waar in Noord Holland 2,7 miljoen mensen wonen, zijn er in Vogtlandkreis minder dan 10% ofwel 246.000 inwoners. Dat verklaart deels waarom het in het Vogtland zoveel rustiger is als in ons drukke Nederland. Overigens neemt het aantal inwoners gestaag af met zo'n 1,3 % per jaar.

Steden, dorpen in inwoners
Die 240.000 inwoners in het mooie Vogtland zijn goed verspreid over een flink aantal steden en dorpen en kleinere gehuchten. De voornaamste stad is zoals gezegd Plauen, hier wonen 66.000 inwoner. Andere plaatsen van formaat zijn Reichenbach met 20.000 inwoners, Auerbach heeft er 19.000, Oelsnitz 11.000, Falkenstein 8500, Treuen 8300, Klingenthal 8100, Rodewisch 6800, Lengenfeld 7400 en Markneukirchen heeft 6500 inwoners.