Het Vogtland OntdekkenPlauen en de Vogtländische Schweiz
Plauen (foto rechts) is sinds 120 jaar wereldberoemd vanwege zijn bijzondere textiel, het Plauener kant. Bewonderen kunt u dit in het Plauener museum. Rondom Plauen is er echter nog veel meer te zien zoals het kasteel Mühltroff, het raadhuis in Pausa met de aardbol en nog vele andere bezienswaardigheden. Zo is er in de Vogtländische Schweiz, ten oosten van Plauen, het stuwmeer (Talsperre) Pöhl, een natuurparadijs en een geliefd uitgaansdoel. Liefhebbers van watersport, wandelen, fietsen, gastronomie en cultuur komen hier aan hun trekken.

Hoog Vogtland
Het hogere deel van het Vogtland, in Duits Oberes Vogtland, heeft veel te bieden. Een van de hoogtepunten is de muziekstad Markneukirchen, trots op zijn 350 jarige geschiedenis als bouwer van hoogwaardige muziekinstrumenten. Niet ver daarvandaan zijn de twee beroemde kuuroorden Bad Elster en Bad Brambach die beiden een fantastisch evenementen programma aanbieden in een "koninklijke" sfeer en tevens beschikken over natuurlijke bronnen en prachtige zwembaden. Klingenthal, tegen de Tsjechische grens, is het mekka voor de wintersporters en dat geldt zeker ook voor het mooie stadje Schöneck. Met de springschans de Vogtland Arena in de nabijheid staat Klingenthal ook internationaal in de schijnwerpers. Het muziek- en wintersportmuseum, het dierenpark in Klingenthal en de zomer rodelbaan in Mühlleithen bevinden zich in de directe omgeving. Oelsnitz is een industriestadje en is een uitstekend startpunt voor tripjes naar alle delen van het Vogtland.

Rondom Auerbach
Auerbach is bekend als de stad van de drie torens: Die van de St. Laurentiuskerk, De Katholieke Kerk en de kasteeltoren. Het aantrekkelijke centrum is voorzien van veel winkels en de kleine dorpjes en stadjes in de direkte omgeving zoals Rodewisch, Treuen, Steinberg, Falkenstein, Ellefeld, Grünbach en Tirpersdorf zijn ook zeer de moeite waard en hebben veel te bieden. De hotels, pensions en restaurants in de regio Vogtland doen hun best de bezoekers en toeristen zo goed mogelijk van dienst te zijn.


Goltzschtal Brug Vogtland - (Foto van UlrichAAB creative commons license 3.0)

Noordelijk Vogtland
Het Vogtland met zijn afwisselende landschap, talrijke uitzichttorens en bezienswaardigheden is een juweeltje voor toeristen. Het noordelijke deel van het Vogtland omvat onder meer de volgende dorpen: Reichenbach, Lengenfeld, Neumark Mylau, Netzschkau und Elsterberg. De Göltzschtalbrücke, de grootste bakstenen brug ter wereld, is een van de bekendste bezienswaardigheden van de regio Vogtland. In Reichenbach bevindt zich het voormalige keizerlijk hof, het huidige Neuberinhaus, de thuisbasis van het Vogtlandische Philharmonisch orkest van Greiz/ Reichenbach.

Het Thüringer Vogtland
Het Thüringer Vogtland is de wieg van de vakantieregio Vogtland. Hier vindt u geschiedkundige bezienswaardigheden waarvan de meeste rondom Gera, de tweede stad van Thüringen. Het Thüringer Vogtland strekt zich uit van Altenburg en Bad Köstritz in het noorden, Gera, Weida en Zeulenroda in het westen tot Greiz in het zuiden en verbindt talrijke bezienswaardigheden met elkaar. De afwisselende omgeving, ingebed in het rijke cultuurlandschap, biedt talrijke kerken, kloosters, kastelen en burgten als getuigen van de geschiedenis van de regio. Verder zijn er een groot aantal wandel, fiets en rijwegen.