SchneebergSchneeberg

Het bergstadje Schneeberg ligt midden in het Ertsgebergte, in de nabijheid van Aue, Schwarzenberg en Zwönitz. Het mooie plaatsje heeft ongeveer 15.000 inwoners en is gelegen aan de bekende Zilverstraat (Silberstraße) die loopt van Zwickau naar Dresden.

Schneeberg wordt ook aangeduid als "Barokstad van het Ertsgebergte" en een andere bijnaam is het zilveren hart van het Ertsgebergte, deze naam heeft de stad te danken aan de zilvermijnen waarmee Schneeberg bekend is geworden in de 15e eeuw. Meer dan vijfhonderd jaar mijnbouw vormen de basis voor de geschiedenis en de ontwikkeling van de stad waar ook de handwerkkunsten zoals de houtsnijkunst en kant bewerken een grote traditie hebben. In de stad vindt u dan ook een museum, "Das Museum für bergmännische Volkskunst" waar u meer kunt leren over deze tradities.


Het centrum van Schneeberg

In December is Schneeberg bekend als kerstdorp met zijn mooie kerstmarkt op het prachtige marktplein voor het raadhuis. Deze kerstmarkt is open vanaf de 1e advent tot en met de 4e advent. In het 2e adventsweekend wordt hier het "Lichtelfest" gehouden, dit verandert de stad in het Kerstland van het Ertsgebergte.

Het belangrijkste kenmerk van Schneeberg is de laat gotische St. Wolfgangskerk die op een heuvel gelegen uitsteekt boven de stad. Het stadscentrum is na de grote stadsbrand van 1719 in barokke stijl herbouwd en is tot op heden prachtig bewaard gebleven. Het complete centrum valt daarom ook onder de monumentenzorg.


Raadhuis van Schneeberg met porseleinen klokken en afbeelding van de bergmannen

Het Raadhuis van Schneeberg
Het eerste raadhuis werd in 1527 gebouwd door Fabian Lobwasser. Bij de grote stadsbrand van 1719 was ook het raadhuis compleet verwoest en in 1723 weer herbouwd. In Mei 1849 sloeg het noodlot weer toe, het raadhuis brandde weer af en onder leiding van Johann Anton Weitzer in 1852 nogmaals herbouwd. Het interieur is in 1911 en 1912 verbouwd door de Dresdner architecten Schilling en Graebner. Bijzonderheden aan het Raadhuis zijn het prachtige klokkenspel van porselein en de afbeelding daaronder van de Bergmannen die verwijzen naar de historie van dit bijzonder mooie stadje.


St Wolfgangskerk Schneeberg hartje winter