Ontdek Oostelijk Deel ErtsgebergteChemnitz en Omgeving
Chemnitz is de grootste stad in de omgeving en heeft bijna 250.000 inwoners. Architectuur uit verschillende perioden en gerenommeerde kunstmusea en bijzondere tentoonstellingen maken deel uit van alles wat Chemnitz te bieden heeft. Een Bekend museum is ondermeer 'Gunzenhauser' maar ook het Saksische Treinenmuseum, Schloßbergmuseum en het Industriemuseum zijn de moeite waard. Hierna een aantal bezienswaardigheden die u kunt aandoen bij een bezoek aan Chemnitz: Roter Turm, het oude en nieuwe raadhuis, Siegert Haus aan de Markt, Stadskerk St. Jakobi, St. Petri kerk, Burcht Rabenstein, Cultuur Kaufhaus DAStietz en ook het Karl Marx monument is een bezoekje waard. De binnenstad is erg gezellig met vele kroegjes, cafe's en restaurants. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat Chemnitz een studentenstad is, de Technische Universiteit (TU Chemnitz) is hier gevestigd. Als u van winkelen houdt bent u hier aan goede adres en met name in de periode voor kerstmis is er een zeer grote en mooie kerstmarkt.

Kuuroord Seiffen en Olbernhau
Het kuuroord Seiffen is vooral bekend vanwege de traditionele houtkunst bewerking, maar ook de ronde kerk uit de barok tijd en het verleden als mijnbouw stad zijn bij velen bekend. In het bijzonder voor kerst en in de advent tijd straalt het speelgoeddorp Seiffen een charmante stemming uit. Vooral tijdens de jaarlijks kerstmarkt komen al deze aspecten samen. Overigens is het speelgoed museum het hele jaar geopend. Naast de traditionele volkskunst uit het Ertsgebergte bied kuuroord Seiffen ook volop andere bezigheden voor active toeristen en natuurliefhebbers: Fiets toeren, zomer rodelen, sneeuwhonden wedstrijden en motor cross. Ook voor een welness behandeling bent u in Seiffen en Olbernhau aan het goede adres.

Flöha- en Zschopautal
Het Flöha- en Zschopaudal verbindt ten oosten van Chemnitz de plaatsen Augustusburg, Flöha, Frankenstein, Leubsdorf, Memmendorf, Oederan, Eppendorf, Falkenau, Niederwiesa en Frankenberg. Vooral de Augustusburg is een prachtige attractie in het oostelijke Ertsgebergte. De burcht combineert Europa's bekendste motor museum met een omvangrijk kasteel museum en prachtige architectuur. De burcht, op 516 meter hoogte, toornt al meer dan 400 jaar boven het Zschopau dal uit. Naast de burcht kunnen de bezoekers van Augustusburg ook genieten van de zomer rodelbaan, een ski arena en een cabine lift. Het stadje Oederan is bekend voor de miniatuur tentoonstelling "Klein Erzgebirge".

Freiberger Land
Het Freiberger land in het Oostelijke deel van het Ertsgebergte verbind het stadse leven met natuur en ontspanning. De Zilver- en Universiteit-stad is een bezoekje meer dan waard. Groot en klein komen hier aan hun trekken. De Dom St. Marien en de "Terra Mineralia" tentoonstelling behoren tot de bekendste bezienswaardigheden van dit gebied. 850 jaar traditie in de mijnbouw komen nog steeds ieder jaar tot leven tijdens de bergmannen parade. De ongeveer 5.000 studenten van de "TU Bergakademie" in Freiberg weten de weg te vinden naar de vele gezellige kroegjes en cafe's. Naast Freiberg behoren ook Brand-Erbisdorf, Lichtenberg, Mulda, Großschirma, Kuuroord Hartha, Niederschöna, Bobritzsch, Reinsberg, Großhartmannsdorf, Oberschöna, Halsbrücke, Weißenborn, Hilbersdorf, Nossen en Tharandt tot de regio. Ook in deze regio is het heerlijk toeven in de natuur op de vele wandelpaden en met de fiets.


Winterse opname van Altenberg

Osterzgebirge
Het Ostererzgebirge strekt zich uit over Duits en Tsjechisch grondgebied. U kunt dit mooie gebied vinden ten zuiden van de Saksische hoofdstad Dresden en van hier uit stijgt het gebergte op de Tsjechische grens naar hoogten van 600 tot 900 meter. De hoogste berg in de omgeving is de markante Wieselstein met 956m. Zoals in de rest van het Ertsgebergte is ook hier de mijnbouw bepalend voor de geschiedenis van de regio. Getuigen van deze tijd zijn de verlaten mijngangen en mijn-musea. Het "Osterzgebirge" is een uitstekend gebied voor wintersport met talrijke skiliften, rodelbanen, een modern ijsstadion in Geising, natuurijsbanen, gespoorde loipen en skiverhuur. Altenberg heeft een van de modernste bobslee banen van de wereld.