Oberwiesenthal en FichtelbergOberwiesenthal, Fichtelberg en Stoomtrein

Het mooie stadje Oberwiesenthal ligt 21 km ten zuiden van Annaberg-Buchholz en 24 km ten zuid-oosten van Schwarzenberg in het centrale deel van het Ertsgebergte tegen de Tsjechische grens aan. De geschiedenis van Oberwiesenthal gaat terug naar 1527 toen er voor het eerst zilver werd gevonden en de mijnbouw in de regio opgestart werd. Na de tweede wereldoorlog waren het de Russen die uranium wonnen maar dat is na de val van de muur gestopt.

Tegenwoordig is Oberwiesenthal een wintersportplaats bij uitstek en ook het eindpunt van de nostalgische Fichtelberg baan. Interessant detail is dat Oberwiesenthal met 914m de hoogst geleden stad van Duitsland is. Oberwiesenthal en de Fichtelberg zijn de derde populairste bestemming van toeristen in Sachsen na de steden Leipzig en Dresden.

Wintersport
Alle wintersportliefhebbers, zowel langlaufers, alpine skiers, snowboarders, rodelaars, skispringers en sleetje rijders, komen hier ruim aan hun trekken. Er is een uitgebreid net van pistes, loipes en allerlei liften. Het gehele gebied is het grootste en belangrijkste alpine skigebied van Saksen en heeft 10 geclassificeerde pistes, allen bereikbaar via de cabine baan "Schwebebahn" en de verschillende sleep- en stoeltjes-liften. Ski-scholen en ski-verhuur is volop aanwezig, net als accommodatie in alle prijsklassen.


Winter op de Fichtelberg

Kuuroord
Naast wintersportplaats is Oberwiesenthal ook een (lucht) kuuroord met veel voorzieningen zoals zoutgrotten, infraroodcabine's, massages en sauna's. De stad heeft geen zwembad maar er zijn een aantal hotels die beschikken over een binnenzwembad.

Fichtelberg baan Stoomtrein
Een paar kilometer ten zuiden van Annaberg-Buchholz ligt het plaatsje Cranzahl, dit is de startplaats van de nostalgische Fichtelberg Baan, de stoomtrein naar Oberwiesenthal. De door een stoomlocomotief aangedreven trein verlaat Cranzahl (654m) dagelijks tussen 10:00 en 18:00 uur en doet er een uur over om station Oberwiesenthal te bereiken op 893m. Onderweg doet de trein de stations Unterneudorf, Neudorf, Vierenstraße, Kretscham-Rothensehma, Niederschlag, Hammerunterwiesenthal en Unterwiesenthal aan.


Fichtelbergbaan Stoomtrein op station Oberwiesenthal

De trein heeft voor het eerst op dit traject gereden op 19 juli 1897 en sinds die tijd zijn er nogal wat veranderingen doorgevoerd. Zo is er onlangs nog een nieuwe loods voor de locs gebouw in Oberwiesenthal en in 2007 is de baan in handen gekomen van de "SDG Sächsische Dampfeisenbahngesellschaft mbH". De lengte van de baan is iets meer dan 17km en de gemiddelde snelheid ligt zo rond de 25km/h.

Prijzen en tijden
De Fichtelberg baan rijdt dagelijks, het hele jaar door. Een retourtje met de trein kost €12,80 voor een volwassene, kinderen betalen €3,00. Het is zinvol om te reserveren, zeker op drukke dagen zoals tussen kerst en nieuw. Een bezoekje vooraf aan de website is aan te bevelen. Kijk voor meer info op www.fichtelbergbahn.de


Martin Luther Kerk Oberwiesenthal

De Fichtelberg
De Fichtelberg is een begrip in de regio Vogtland en Ertsgebergte. Het is met 1214 meter de hoogste berg in Saksen en is een heerlijk doel voor een dagje uit. De wandelpaden zijn eindeloos mooi, de vergezichten over het Ertsgebergte uniek en er is van alles te beleven zoals een cabinebaan naar Oberwiesenthal en in de wintersport fantastische ski-mogelijkheden. Het is een sneeuwzeker gebied en het gebeurt zelden dat er hier geen sneeuw ligt in de winter. Van hieruit kan ook een wandeling gemaakt worden naar de Keilberg (1244m), deze is gelegen in Tsjechië. Naast het in 1999 herbouwde Fichtelberg Hotel bevindt zich het weerstation. De flora is ook bijzonder, door de hoge ligging komen hier alpine plantensoorten voort. Een bezoek aan de Fichtelberg is zeer aan te bevelen en vooral in de winter met een zonnetje en blauwe hemel is het er geweldig.


Weerstation op de Fichtelberg

De website www.oberwiesenthal.de geeft informatie over de stad, de omgeving en heeft een uitgebreide index met accommodatie.