Kuuroord Bad ElsterKuuroord Bad Elster

Bad Elster is een heel bijzonder plaatsje, het heeft ongeveer 3700 inwoners en is een kuuroord, en dat al sinds honderden jaren. Het is gelegen tegen de Tsjechische grens, niet ver van de andere kuurplaats Bad Brambach. De heilzame werking van de in het Elster Dal ontspringende bron, de tegenwoordige Moritzquelle, werd al vroeg onderkend. Voormalig natuurkundige en lijfarts van de Hertog Moritz von Sachsen-Zeitz schreef al in 1669 dat niet alleen de bewoners het water van de bron gebruikten maar dat zelfs inwoners van Adorf, een paar kilometer verderop, naar Bad Elster kwamen en het water in kannen naar huis toe droegen. Ook toen al werd het heilzame water door veel patienten gebruikt. In 1818 werden hier de eerste warme mineraalwater baden in eenvoudige houten schuurtjes aangeboden. In 1848 werd Bad Elster omgedoopt tot Saksisch Staatsbad. Tegenwoordig is Bad Elster een van de meest traditionele en gerenommeerdste kuuroorden van Duitsland. Het zwaartepunt van de behandeling van patienten ligt met name bij hart en vaatziekten, de spijsvertering, de nieren en het bewegingsapparaat. Zes gerenommeerde klinieken en het Saksische Staatsbad zorgen ervoor dat vele kuurpatiënten hier jaarlijks behandeld worden.

Kuren
Het kuren is iets wat we in Nederland tegenwoordig niet meer doen maar in Duitsland is het nog heel gewoon. Na een operatie of ziekenhuisbezoek kunnen patienten verder revalideren in een kuuroord bij verschillende klinieken, meestal geheel of gedeeltelijk betaald door de ziektekosten verzekering. In deze klinieken zijn artsen, fysiotherapeuten en andere disciplines aanwezig om te zorgen voor een optimaal herstel in een rustige heilzame omgeving. De kuurgasten worden behandeld in de klinieken maar zoeken uiteraard ook ontspanning, vandaar dat Bad Elster ook een rijk cultureel programma heeft om de kuurgasten ook in de avonduren te voorzien van ontspanning. Kuren kan uiteraard ook op eigen gelegenheid en ook kuurgasten uit het buitenland worden van harte welkom geheten.


Marienquelle in Kerstsfeer

Cultuur en Bronnen
Het feit dat Bad Elster een kuuroord is geeft het plaatsje een bepaald cachet. Het is er rustig, prachtig gelegen tussen de heuvels en bossen, er is een schitterend theater, het Koning Albert Theater met vele voorstellingen, en er zijn de verschillende mineraal water bronnen waar u tegen betaling van een euro voor een dagkaart naar harte lust kunt genieten van onbeperkte hoeveelheden "Heilwasser". Zo heeft iedere bron een bepaald samenstelling van mineralen en sporen die elk bepaalde gebieden in het lichaam aanspreken. De bekendste bronnen zijn de Marienquelle en de Moritzquelle. Bij iedere bron kunt u verschillende soorten bronwater drinken. De Marienquelle is te vinden tegenover de Sachsenhof, een prachtig klassiek hotel met een fijn restaurant. De Marienquelle is gelegen aan een plein met vele winkeltjes waar 's zomers openlucht concerten worden gegeven. Aan het plein is het ook het BadeCafé te vinden, een heerlijk klassiek restaurant met een fijne keuken en vriendelijke bediening. De Moritzquelle is een paar honderd meter verderop te vinden.

Koning Albert Bad - Saksisch Staatsbad
Het Koning Albert Bad, of Elsterado, is gelegen in het centrum van Bad Elster en is een oase van rust en ontspanning. De zwembaden en bubbelbaden zijn gevuld met bronwater en variëren in temperatuur van 20 tot 37 graden. Het is bijzonder om in de winter buiten te zwemmen als de stoom van het water opstijgt terwijl de sneeuw op de daken ligt. Naast zwemmen kunt u hier een dagprogramma samenstellen met massages, modder- kruiden- en mineraalbaden en er zijn talloze andere ontspannende therapieën ofwel een complete dag "Wellness". Uiteraard kunt u ook gewoon hier komen om heerlijk te zwemmen. Parkeren kunt u in de nabijgelegen parkeergarage.

Bad Elster is ook een heerlijke plaats om gewoon te bezoeken, met name in het voorjaar en zomer als de bloemen volop bloeien en er een heerlijke ontspanning in de lucht hangt. Er zijn vele wandelingen rondom het mooie plaatsje en de talloze restaurants en café's heten u van harte welkom voor lunch, diner of voor een heerlijke versnapering. Er zijn talloze hotels en pensions, in principe voor de kuurgasten, maar uiteraard ook voor vakantiegangers. Het is een heerlijke omgeving en ook het nabij gelegen Tsjechië is een bezoek meer dan waard.


Winter in Bad Elster

In de onderstaande video van Bad Elster krijgt u een aardige indruk van wat hier, en ook in Bad Brambach, zoal geboden wordt.

Meer info