Johanngeorgenstadt ErtsgebergteJohanngeorgenstadt, een stadje zonder centrum

Johanngeorgenstadt, gelegen in het westelijk deel van het Ertsgebergte, is een bijzonder stadje, het heeft namelijk geen centrum meer. Het had er wel een jaren geleden (foto rechts) maar toen de Russen na de tweede wereldoorlog de stad in bezit namen begonnen ze met de winning van uranium. Dit gebeurde door de SDAG Wismut (Sowjetisch-Deutsche Aktiengesellschaft Wismut). Vanwege de onstabiliteit die de mijnbouw met zich mee bracht hebben ze het hele centrum van de stad gesloopt. Het resultaat was een enorme uittocht van inwoners en een intocht van Russen die uranium wonnen in de mijnen.

Het is haast niet voor te stellen maar in 1953 woonden er rond de 45.000 mensen, begin jaren zestig was dat gedaald naar 10.000 inwoners en tegenwoordig wonen er nog maar iets meer dan 5.000. Johanngeorgenstadt wordt overigens Johannstadt genoemd door de inwoners van het Ertsgebergte. Johanngeorgenstad heeft tot op de dag van vandaag een litteken, er zijn veel hoogbouw huizen en er is nog steeds geen centrum, tenminste niet meer dat wat het in vroeger jaren was.


Nieuwe centrum van Johanngeorgenstadt

Tegenwoordig is er in en om Johanngeorgenstadt vooral rust en veel natuur te vinden. Er zijn uitgestrekte bossen die zich uitstrekken tot ver in Tsjechië, een paar kilometer verderop. Ook langlaufen is hier goed mogelijk, het is een sneeuw zeker gebied. De nabijgelegen Auersberg is een bezoekje meer dan waard, deze berg is 1019 meter hoog, heeft een uitzicht toren met prachtige vergezichten en een Berghotel. In het verleden was hier veel mijnbouw, het gebied is rijk aan zilver uranium en tin. Verder zijn er veel kerstpiramides en lichtbogen te zien, nabij het centrum staat een van de grootste lichtbogen van het Ertsgebergte, zie foto hieronder.


Hoogbouw in Johanngeorgenstadt


Hoogbouw in Johanngeorgenstadt


Typische DDR Bouwstijl


Winkel in nieuw centrum Johanngeorgenstadt


Grote Lichtboog in Johanngeorgenstadt