Ertsgebergte StartpaginaWelkom op de Ertsgebergte Startpagina
Deze website behandeld zowel het Vogtland als het Ertsgebergte, vandaar dat er voor ieder gebied en andere startpagina is. In de rechter kolom vindt u het menu met de links naar de relevante pagina's over dit gebied zoals een overzicht van dorpen en steden, activiteiten, bezienswaardigheden, het weer, de foto galerij en andere relevante informatie. Via het menu bovenaan de pagina navigeert u naar andere secties van de website zoals die van het Vogtland. Hieronder vindt u wat feitelijke informatie over het Ertsgebergte wat kan dienen als basiskennis voordat u op verdere online ontdekkingstocht gaat.

Ertsgebergte in Saksen
Net als het Vogtland is het Ertsgebergte (Erzgebirge) een middelgebergte in het oosten van het Bundesland Saksen, in de voormalige DDR. Het Ertsgebergte, we spreken over het landschappelijke deel, beslaat een flink gebied en omvat ook delen van Tsjechië, zo loopt het hoogste deel van het Ertsgebergte (Kamm) ongeveer gelijk aan de Duits-Tsjechische grens. Het zuidwestelijk deel van het Ertsgebergte grenst aan het Vogtland en van zuid-west naar noord-oost is het ongeveer 150 km lang en 40 km breed. Zoals gezegd beslaat het Ertsgebergte een deel van noordwestelijk Tsjechië en wel de regio's Karlsbad en Usti nad Labem. Het hoogste punt van het Duitse deel van het Ertsgebergte en daarmee ook van Saksen is de Fichtelberg met 1215m. De Keilberg is de hoogste berg van het Tsjechische deel met 1244m.

Mijnbouw
Van oudsher, sinds het jaar 1100, was het bestaan van zilver bekend en later werd het Ertsgebergte bekend als mijnbouwgebied. Delfstoffen als zilver, tin, ijzererts, bruinkool en kobalt werden hier gewonnen. In de DDR tijd werd in opdracht van Rusland uranium gewonnen waarbij ook radon vrijkwam. Al honderden jaren hebben mensen in deze omgeving last van de "Schneeberger Ziekte" die een directe relatie heeft met het in de bodem aanwezige uranium en radon, tijdens de recentere winning van uranium in de DDR tijd is dat verergerd. Uit de vroegere periode van mijnbouw stamt ook de huidige kersttraditie, de beeldhouwkunst en handwerk kunsten zoals houtsnijwerk. Speelgoed en prachtige kerstversieringen zoals kleine houten figuurtjes, piramides, houten lichtbogen, bomen en engeltjes worden hier nog steeds met de hand vervaardigd. Verder heeft bijna ieder dorp wel een eigen grote lichtpiramide en/of lichtboog. De advent en kersttijd is daarom bijzonder sfeervol met de vele traditionele kerstmarkten en verlichting achter bijna elk raam van ieder huis.

Erzgebirgskreis
Wat geldt voor het Vogtland gaat ook op voor het Ertsgebergte, het landschappelijke gebied beslaat een groter oppervlak dan het bestuurlijk deel, het Erzgebirgskreis, een landkreis. Dit landkreis omvat het Saksische west- en midden ertsgebergte, van de Duits-Tsjechische grens tot aan het Ertsgebergte bekken tussen de steden Chemnitz en Zwickau. De bestuurlijke zetel van het Erzgebirgskreis is gevestigd in Annaberg-Buchholz, ook wel aangeduid als de "Kreisstadt". Dit geldt overigens pas sinds de bestuurlijke herindeling van 2008, daarvoor waren er stuk meer "landkreisen" en dus ook meer "Kreis" steden.

Het Ertsgebergte beslaat een oppervlakte van 1800 km² en is daarmee iets groter als de provincie Zeeland in Nederland. Het Erzgebirgskreis bestaat traditioneel uit verschillende landschappelijke delen en die vinden deels ook hun oorsprong in de landkreisen van voor 2008. Hieronder de gebieden met de daarbij belangrijkste steden:

  • Regio Zwickau: Zwickau, Werdau, Crimmitschau
  • West Ertsgebergte: Aue, Schneeberg, Schwarzenberg
  • Hoog Ertsgebergte: Annaberg-Buchholz, Oberwiesenthal
  • Midden Ertsgebergte: Zschopau, Marienberg, Seiffen
  • Stollberger Land: Chemnitz, Stollberg, Hohenstein-Ernstthal,

Steden, dorpen en inwoners
Het totaal aantal inwoners bedraag ruim 360.000, dat is ongeveer gelijk aan de provincie Zeeland. De inwoners zijn redelijk gelijkmatig verdeeld over een flink aantal dorpen en steden. Annaberg-Buchholz is de grootste stad met 21.000 inwoners direct gevolgd door Schwarzenberg met 18.000 en Aue met 17.300 inwoners. Andere grotere plaatsen zijn Marienberg, met 15.000 inwoners en Schneeberg, met evenveel inwoners als Marienberg.