Ontdek Westelijk ErtsgebergteAnnaberg-Buchholz en Annaberger Land
Bergstad Annaberg-Buchholz is een bezoek meer dan waard. Annaberg is gelegen aan de voet van de Pöhlberg en is omgeven door het mooie landschap van het Hoge Ertsgebergte. Er zijn veel bezienswaardigheden, waaronder de sfeervolle kerstmarkt in de winter. Annaberg-Buchholz vindt haar oorsprong in de mijnbouw, vandaar de traditionele bergmansgroet "Glück Auf", zie zoveel betekent als hartelijk welkom. De romantische oude binnenstad heeft brede straten en smalle steegjes, bergop en bergaf, met mooie huizen en kleine winkels. Het stadsbeeld wordt bepaald door de prachtige St. Annenkirche, een meesterwerk van de laat gotische bouwkunst.

Kuuroord Oberwiesenthal en Omgeving
Oberwiesenthal ligt direkt aan de grens met Tsjechië en met 914m is het de hoogst gelegen stad in Duitsland en tegelijk het favoriete gebied voor wintersporters in het Ertsgebergte. Als staats erkend kuuroord is Oberwiesenthal ook bekend en voor actieve gasten zijn er ontzettend veel mogelijkheden zoals fietsen en wandelen. Uiteraard voor rust en natuur bent u hier ook aan het goede adres. Een tip voor een bezoek is en reis met de Fichtelbergbahn, een stoomtrein die vertrekt van Cranzahl en u in een half uur naar Oberwiesenthal brengt. Voor meer info klik hier

Rondom de Auersberg
Bockau, Eibenstock en Carlsfeld, Sosa, Stützengrün, Johanngeorgenstadt, en Schönheide, zijn dorpjes rondom de Auersberg en zijn stuk voor stuk idyllisch en schilderachtig. Dit gebied is een van de belangrijkste wandelgebieden van het Ertsgebergte. Er zijn talrijke wandelpaden, langlauf loipen en skigebieden en ook voldoende accommodatie. Maar ook (vlieg)vissen, klimmen, ijs klimmen en canyoning bij de "Blauenthaler Wasserfall" behoren tot de mogelijkheden.

Aue en Schwarzenberg
Tussen Schneeberg en Scheibenberg strekt zich een van de meest veelzijdige regio's uit in het Ertsgebergte. Stadjes als Aue, Bad Schlema, Bernsbach, Breitenbrunn, Grünhain-Beierfeld, Lauter, Lößnitz, Markersbach, Raschau, Schneeberg, Schwarzenberg, Zschorlau, Elterlein, Scheibenberg en Schlettau staan voor traditie en toekomst. Vooral de Kerststad Schneeberg is bekend om zijn mijnbouw, de barok en de ambachtskunst. Schwarzenberg is de "Parel van het Ertsgebergte" en aan te bevelen voor een dosis cultuur.

Marienberg, Zschopau en Omgeving
De bergstad Marienberg is vooral bekend om de historische oude stad die in renaissancestijl is gebouwd en werd gesticht door Hertog Heinrich van Frommen vanwege een grote zilvererts vondst. De gehele historische binnenstad staat op de monumentenlijst, de bekende gebouwen zijn de "St. Marienkirche", de "Rote Turm" , het historische raadhuis en de "Zschopauer Tor". Zschopau in het Ertsgebergte is bekend vanwege het merk MZ motoren die hier gebouwd werden en nog steeds worden. Jaarlijks vindt er een treffen plaats onder de naam "Rund um Zschopau". Tot deze regio behoren ook de dorpen Börnichen, Borstendorf, Gornau, Großolbersdorf, Grünhainichen, Lengefeld, Pobershau, Pockau, Wolkenstein en Zöblitz.

Regio Zwönitztal-Greifensteine
De "Greifensteine" - een bijzondere rotsformatie in het bosgebied tussen Geyer, Ehrenfriedersdorf, Jahnsbach und Thum, is een bekende trekpleister voor wandelaars en natuurliefhebbers. In het gebied zijn meerdere kastelen en burchten, mijnbouw bezoekerscentra en een planetarium. Het Zwönitztal is vernoemd naar de gelijknamige rivier Zwönitz. Vanaf de bron stroomt de rivier door Zwönitz, Dorfchemnitz, Thalheim, Meinersdorf, Burkhardtsdorf, Kemtau, Dittersdorf, Einsiedel, Erfenschlag und mon uit in Chemnitz in de rivier Chemnitz. De regio heeft veel vakwerkhuisjes, museums en jugendstil-villa's.

Stollberg und Umgebung
Het voorland van het Ertsgebergte rondom Stollberg verbind het moderne met de traditie, zo behoort Stollberg tot de oudste Saksische steden. Het "Altstadtfest" in de zomer en de traditionele kerstmarkt met piramide in de winter zijn de culturele hoogtepunten van de regio. Tot het gebied behoren ook Gablenz, Jahnsdorf, Lugau, Neuwürschnitz, Niederwürschnitz, Niederdorf und Oelsnitz. De laatste heeft naam gemaakt als oprichter van de "Dag van de Saksen" en huist ook de "Landesgartenschau 2015".

Region Zwickau
Zwickau heeft wat vele steden hebben, kroegjes, gastronomische restaurants, hotels en pensions en een binnenstad met veel winkelmogelijkheden. De Auto- en Robert-Schumann-stad is een mekka voor een ieder die iets met geschiedenis heeft, ongeacht of het muziek, theater, auto's of musea betreft. Verder zijn vele gebouwen goed bewaard gebleven. Het "August-Horch-Museum", de west Saksische hogeschool Zwickau en het Robert-Schumann-Konservatorium zijn de bekendste cultuur en onderwijs instellingen. Ook tot de regio behoren steden als Crimmitschau, Glauchau, Hartenstein, Hohenstein-Ernstthal, Kirchberg, Lichtenstein, Limbach-Oberfrohna, Meerane, Oberlungwitz, Waldenburg, Werdau, Wildenfels en Wilkau-Haßlau. Vooral Hohenstein-Ernstthal is bekend als geboorteplaats van Karl May.