Eibenstock en CarlsfeldEibenstock, Carlsfeld en Auersberg

Op het oog twee verschillende dorpen/stadjes in het Ertsgebergte ware het niet dat Carlsfeld een stadsdeel van het nabij gelegen Eibenstock is. De kleinere dorpjes Blauenthal, Wolfsgrün, Neidhardtsthal, Wildenthal, Blechhammer, Neues Wiesenhaus, Stabhammer, Wilzschmühle en Weitersglashütte behoren ook allemaal tot de grote gemeente Eibenstock wat ontstaan is uit de mijnbouw rond het jaar 1400. Later kwam de "Stickerei" in opkomst, wat zich het beste laat vertalen in borduren, maar dan wel in het groot qua productie en ook qua product, denk aan tafelkleden etc. Het stadje Eibenstock heeft rond de 8000 inwoners en is een vrij rustig plaatsje, een paar kilometer ten oosten van Schöneck in het Vogtland. Bijzonder aan Eibenstock is de prachtige kerk in het centrum van de stad en ook het raadhuis is een schitterend gebouw. Beiden staan overigens naast elkaar in het aantrekkelijke centrum met mooi uitzicht op de skipiste. Interessant detail voor de treinliefhebber, bij Wilzschaus ligt het pittoreske stationnetje Schöneck Süd waar verschillende oude wagons opgesteld staan.

De Omgeving van Eibenstock en Carlsfeld

Fietsen, wandelen en Skiën
Vanwege de vrij hoge ligging is Eibenstock redelijk sneeuw zeker en beschikt dan ook over een skipiste op de Adlerfels, ten zuiden van de stad, hier vindt u ook een bobsleebaan Ook het nabij gelegen Wildenthal heeft een skipiste en dat geldt ook voor Carlsfeld. Wat fietsen betreft kan ik uit eigen ervaring zeggen dat het hele gebied heerlijk is om te fietsen indien u tenminste geen bezwaar hebt tegen wat klimwerk. Met name de rit naar Carlsfeld is van beide zijden af vrij pittig. Verder zijn er vanuit ieder dorp prachtige wandelingen en speciale wandelroutes door de bossen en heuvels, de lokale toeristeninformatie bureaus kunnen u daar alles over vertellen.

Auersberg
De Auersberg is met 1018 meter, na de Fichtelberg en Brocken, de derde hoogste berg van Oost Duitsland. Als geliefd jachtgebied van de Saksische landsheren was er al een houten uitzichttoren. In 1860 werd de huidige stenen toren gebouwd die een prachtig uitzicht biedt tot in het Vogtland en het Tsjechische (böhmische) deel van het Ertsgebergte. Bovenop de Auersberg is een restaurant en een kinderspeelplaats en ook van hieruit kunt u verschillende wandelingen maken. De grootste waterval van Saksen en daarmee een van de hoogste Duitse watervallen, uitgezonderd de Alpen, bevindt zich in de buurt van Blauenthal.


Talsperre Eibenstock - (afb André Karwath)

Talsperre Eibenstock
Dit prachtige stuwmeer (Talsperre) is met een inhoud van 75 miljoen kubieke meter water, en een muurhoogte van 65m, het grootste stuwmeer van Saksen. De rivier Zwickauer Mule wordt hier gestuwd voordat het water via de Elbe en Hamburg in de Noordzee terecht komt. Het stuwmeer is voornamelijk gebouwd als drinkwatervoorziening en om hoogwater tegen te gaan.

St. Trinitatiskerk Carlsfeld
Deze bijzondere in barokstijl gebouwde kerk behoort tot de Lutherse kerkgemeenschap van Eibenstock en Carlsfeld en is in 1688 voor het eerst in gebruik genomen. Opdrachtgever voor de kerk was Veit Hans Schnorr van Carolsfeld en de kerk is gebouwd naar een ontwerp van Wolf Caspar von Klengel. Ook het interieur van de kerk is bijzonder mooi, met name het altaar, en een vergelijking dient zich aan met het prachtige kerkje van Seiffen, ook in het Ertsgebergte, zo'n honderd kilometer verder naar het oosten.

Talsperre Carlsfeld
Het stuwmeer Carlsfeld heeft iets bijzonders t.o.v. het nabijgelegen stuwmeer van Eibenstock. Stuwmeer Carlsfeld is met 905m boven zeeniveau het hoogstgelegen drinkwater stuwmeer van Duitsland. Het mooie van dit stuwmeer is dat de dam fietsend, skiënd en wandelend overgestoken kan worden waardoor er een prachtige wandeling rondom het stuwmeer gemaakt kan worden. De natuur rondom dit stuwmeer is bijzonder mooi en met name de vele bloemen en prachtige vlinders zijn een lust voor het oog.


Interieur St. Trinitatiskerk Carlsfeld

De website www.eibenstock.de is een goed vertrekpunt om meer te weten te komen over dit mooie gebied in het zuid-westelijk deel van het Ertsgebergte.

Foto Trinitatiskerk via Oxensepp.